Fotos
ALBUM
KALENDER
KALENDER
Tourisme
TOERISME
Contact
CONTACT
TAALKEUZE
TAALKEUZE


Leuke uitstappen.

Enkele suggesties voor een leuke dagtrip in Lot & Dordogne.

 

Lot en Dordogne staan  niet enkel voor ongerepte natuur, maar ook voor een rijke cultuur die teruggaat

naar de préhistorie met ruïnes, grotten, kastelen, beeldmooie dorpjes en prachtige vergezichten.

 

Sarlat.  De hoofdstad van de Périgord Noir, één van de mooiste steden in Frankrijk. De "Drie Musketiers" zijn niet veraf. Sarlat ligt rondom een dal tussen rivieren de Dordogne en de Vézère. Vakantiegangers die van gezelligheid houden, kleine steegjes,  pleintjes, leuke winkeltjes en vooral, véél restaurantjes met lokale specialiteiten. Er zijn wandelingen door de stad uitgezet, die je leiden langs de stadswallen en door steegjes. Zowat elke dag is er een markt in Sarlat. Echter de markt op zaterdagmorgen is een ware topper. Eind juli en begin augustus vinden er theater- en muziekfestivals  plaats in de open lucht of in het Cultureel Centrum. 

Rocamadour.  Eén van de mooiste en drukbezochtste stadjes van Frankrijk.  Het plaatsje is tegen de klippen gebouwd. De abdij torent hoog uit boven het landschap. Leuke straatjes leiden U naar de top. Voor de kinderen is er een roofvogelshow, een apenpark en een miniatuur attractie. 

Saint Cirq Lapopie is een pure brok charme, die boven de vallei uittorent. Heel pittoresk dorpje en, zeer toeristisch.

La Roque Gageac. Leuk dorpje aan de Dordogne, deels uitgehouwen in de rotsen. Er zijn veel winkeltjes; het is wel erg toeristisch. Dichtbij Beynac en Domme. U kunt ook een mooie rondvaart maken over de Dordogne  (Les Gabares - een oude platbodem boot) .. Een aanrader!

Beynac.

 

Vlakbij La Roque Gageac ligt het mooie kasteel van Beynac, dat strategisch boven de Dordogne uittorent. Geniet na een pittige klimtocht van het kasteel en het grandioze uitzicht. 

Grotten in Rouffignac.  De Grot van de honderd Mammoeten ligt net buiten Rouffignac en is toegankelijk voor toeristen. U vindt er geen druipsteenformaties, maar wel veel diertekeningen van mammoeten, neushoorns, reuzenherten van 130.00 jaar oud. De grot is groot en diep. U wordt met een electrisch treintje vervoerd. 

 

 

 

Montignac.  Gezellig stadje aan de Vézère. In de zomer is het er erg druk. Er zijn leuke winkelstraatjes, restaurants en terrasjes.Bezoek het Museum Eugène Le Roy, de oude brug of maak een wandeling langs de Vézère. Net buiten het centrum van Montignac ligt de beroemde Grot van Lascaux. 

 Lascaux II.  Dit is de wereldwijd meest bekende grot als het om prehistorische kunst gaat. Lascaux II is een zéér getrouwe kopie van de voor het publiek afgesloten originele grot van Lascaux. In het hoogseizoen kunt u, liefst enige dagen tevoren, in het stadje Montignac de toegangskaartjes kopen. Lascaux II trekt jaarlijks meer dan 1.000.000 bezoekers. Met een combi-toegangskaartje verschaft u zich tevens toegang tot Le Thot, een prehistorisch Museumpark.  

Saint Robert.  Heel mooi dorpje, gelegen op een heuvel. Middeleeuws dorp met Romaanse kerk uit de 12e eeuw. Vanuit het toeristenbureau is er een mooie rondwandeling van een uur, die u langs alle bezienswaardigheden voert. Vanaf het plein naast de kerk heeft u een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Cascades de Gimel.  Schilderachtig dorpje met mooie watervallen. Langs de watervallen zijn verschillende parcoursen uitgezet van ongeveer een uur tot 90 minuten.

Een bezoek aan de watervallen is prima te combineren met een bezoek aan Tulle, de hoofdstad van de Corrèze. 

De grotten in Padirac.  Voor deze speciale grot, een "gouffre", moet u het departement Dordogne verlaten en departement Lot in gaan. Een "gouffre" is een verticale grot met een relatief kleine opening aan de oppervlakte die verder naar beneden steeds breder wordt. De "gouffre" van Padirac is echter spectaculair! Eenmaal met een lift op de bodem van de enorme grot aangekomen staat u bij het begin van een een uitgebreid onderaards gangenstelsel met een opeenvolging van rivieren, meren, tonnenzware stalagmieten van tientallen meters lengte. Bereidt u, zeker in het hoogseizoen, voor op wachttijden want ook deze grot wordt druk bezocht.

Chateau de Hautefort.  Eén van meest prestigieuze kastelen in Frankrijk, geclassificeerd als Historisch Monument. Gevestigd in het Noordoostelijke deel van Dordogne. Gebouwd op een oud Romeins kamp. Het kasteel is te bezichtigen, maar ook een rondwandeling in Hautefort zelf om het kasteel is zeer de moeite waard.

Château de Pompadour.  Stamt uit de 15e eeuw en ligt vlak langs de A20. Madame de Pompadour was de maîtresse van Lodewijk XV en dit kasteel was haar verblijfplaats. Hier heeft men een van de beste paardrijscholen ter wereld. U kunt er ook zelf paardrijden of het kasteel bezoeken. 

Collonges-la-Rouge.  Een uniek en schilderachtig museumdorpje, stammend uit de 15e en 16 e eeuw. Alle huizen zijn in dezelde rode bakstenen gebouwd en stralen een gezellige sfeer uit. Er zijn nauwe straatjes met veel leuke winkeltjes. Méér dan het bezoeken waard. 

Turenne.  Een mooi vestingstadje (bastide) met een adembenemend uitzicht vanaf het kasteel op de top. Prima te combineren met een bezoek aan Collonges la Rouge. 

Domme. Oud vestingstadje (bastide) uit de 13 eeuw, dat is gebouwd op een heuvel aan de Dordogne. Er zijn veel winkeltjes. U kunt ook de grot bezoeken. Vanaf het plateau bij de kerk heeft u één van de mooiste uitzichten over de Dordogne. Naast Sarlat is Domme één van de grootste trekpleisters van de Dordogne.

Cahors.  Hoofdstad van het département Lot, was in de Middeleeuwen een bloeiend handels- en niversiteits-centrum. En natuurlijk zijn er de befaamde wijnengaarden van Cahors.

 

Castelnaud.  Prachtig kasteel met een museum en een fraai uitzicht over de Dordogne, gelegen op de zuidoever van de rivier. U ziet de oude catapulten, waarmee lijken werden weggeschoten om de vijand te imponeren. Goed te combineren met een bezoek aan Beynac en Domme.

 Les Milandes.  Le Bugue, een mooi stadje tussen de rivieren Dordogne en Vézère. Dichtbij ligt Château des Milandes, dat een panorama uitzicht over de streek biedt . Het kasteel werd vooral bekend midden in de 20e eeuw toen Josephine Baker het kocht als verblijf voor haar vele adoptiekinderen. Er is nu ook een spectaculaire roofvogelshow. 

Lac de Causse.  Kunstmatig meer op korte afstand van Brive met een oppervlakte van 100 ha en een lengte van 2800 meter. Langs het meer liggen campings en vakantiedorpjes. Er is een haven en er zijn stranden. Langs het meer loopt een wandelroute. U kunt er zeilen, roeien, waterskien, zwemmen en picknicken; een lekker dagje strand.

Les Eyzies.  Ook wel de hoofdstad van de prehistorie genoemd. In het centrum zijn er diverse winkeltjes met souvenirs uit de prehistorie en attracties. U kunt de grot van Le Grand Roc bezoeken, het museum van de prehistorie en een prehistorisch attractiepark voor kinderen. 

La Roque Saint Christophe - Le Mustier.  Eén van de mooiste landschappen van de Dordogne halverwege Les Eyzies en Montignac, verheft zich de enorme rotspartij van La Roque Saint-Christophe zich als een piek boven de Vézère. De lei stenen muur die 1 kilometer lang is en 80 meter hoog, is eeuwenlang geërodeerd door de rivier en de vorst tot de terrassen ontstonden en de schuilplaatsen in de rotsen.

 

 

 

Gourdon.  Natuurmeer met een verscheidenheid aan activiteiten voor iedereen! De ruimtes zijn groot zodat iedereen in alle rust kan ontspannen. Zwemmen is gratis en elke middag onder toezicht. Het is ook het begin van de Véloroute Promenade en Bouriane die je door de koele Marcillande-vallei naar Groléjac brengt. Mogelijkheid om ter plaatse fietsen te huren. Ook voor het plezier van jong en oud: aquazone, avonturenpark, minigolf... en een speeltuin bij de picknicktafels. Verfrissingen en snacks bieden u de mogelijkheid om uzelf ter plaatse op te frissen. Animatie de hele zomer.

Het natuurmeer bevindt zich aan de "Pont du Guè". Eens u in Gourdon bent, neemt u de weg naar Sarlat, op circa 1 à 1,5 km.

Je kan in Goudron genieten van een mooi panoramisch zicht, via een korte klim in het oude stadsgedeelte. Zéér de moeite waard!

 

 

MARKTDAGEN IN DORDOGNE EN LOT.

 

Maandag :  Les Eyzies de Tayac (van pasen tot oktober) Le Fleix, Prigonrieux, Tocane Saint Apre, Sainte Alvère, Villamblard.

Dinsdag :  Abjat sur Bandiat, Beaumont, Brantome (juli en augustus) Bergerac, Lanouaille (2e en 4e van de maand), Lisle, Payzac (1e en 3e van de maand), Prigonrieux, Ribérac, Sarlat, Le Bugue (al meer dan 600 jaar) en Trémolat (juli en augustus), Cenac & St Julien, Coulounieuix, Mareuil, Neuvic, Paysac, Prigonrieux, Savignac les Eglises, Thenon, Villefranche de Lonchat.

Woensdag :  Périgueux, Agonac, Bergerac, Cadouin, Gardonne, Hautefort, Jumillac le grand, La tour blanche, Montignac, Montpon, Ménestérol, Piègut, Pluviers Razac sur l’Isle, Sarlat la Canéda, Siorac en Périgord, Vélines.

Donderdag :  Saint Astier, La Force, La Coquille, Domme, Lalinde, Eymet, Excideuil, Lalinde, Monpazier, Mouleydier, Meyrals, Saint Julien de Lampon, Saint Pardoux la Rivière, Terrasson la Villedieu.

Vrijdag :  Bergerac, Le Buisson, Cubjac, Le Lardin, Saint Lazare, Sigoulès, Trélissac, Vergt.

Zaterdag :  Belvès, Le Bugue, Bergerac, Beaumont, Coulouniex, Chamiers, Mensignac, Montignac, Mussidan, Neuvic, Nontron, Périgueux, Razac sur L’Isle, La Roche Chalais, Saint Léon sur l’Isle, Saint Aulaye, Saint Léon sur l’Isle, Saint Pierre de Chignac, Sarlat la Canéda, Thiviers, Verteillac, Villefranche du Périgord .

Zondag  :  Augignac, Bassillac, Bergerac, Champcevine,

Creysse, Daglan, Gardonne, Issigeac, Jumilhac le Grand, Léguillac de Lauche, Prigonrieux, Rouffignac, Saint Astier, Saint Cyprien, Saint Front de Pradoux, Saint Geniès, Saint Jean de Cole, Saint Pardoux la Rivère, Sorges, Tourtoirac.

 

 

Marktdagen  Lot.

Dinsdag : Gourdon. Woensdag: Payrac. en Cahors. Vrijdag:  Souillac.. Zaterdag: Martel. Zondag: Le Vigan.